fbpx

Morgen begint de herfstvakantie! Dat is hét ideale moment om je kledingkast op te ruimen om twee redenen:
1) Het begint al aardig ‘sweater weather’ te worden. Tijd dus om je zomergoed te switchen voor je dikke truien en vesten.
2) Bij veel winkels begint de ‘mid season sale’. En voordat je gaat shoppen is het beter om te weten wat je allemaal al in je kast hebt en wat je nog kunt gebruiken.

Dus, laten we beginnen!

 

Stap 1
Download mijn gratis ‘kledingkast opruimen printable’. Print hem uit en hang hem op een plek waar je hem goed kunt zien tijdens het opruimen van je kledingkast. De printable ga je zo meteen gebruiken als je moet beslissen of een kledingstuk mag blijven of niet.

Download hieronder de gratis printable. 

Kledingkast opruimen printable

Stap 2
Benodigdheden:

 • 1 vuilniszak: Om kleding weg te doen die je ook niet meer kan doneren. Denk aan vlekken die er niet meer uit gaan, verwassen kleding, kapotte kleding die het moeite van repareren niet waard is.
 • 1 doos of boodschappentas: Voor kleding die nog goed is, maar die jij niet meer draagt, nog nooit hebt gedragen of die niet meer past. Dit is de weggeef-doos of tas. Je kunt ook een vuilniszak gebruiken, maar let dan op dat je je niet vergist met de weggooi-vuilniszak 😉
 • 1 doos voor kleding die je nu niet draagt, maar wel wilt houden. In de winter is dat zomerkleding, in de zomer is dat winter kleding. Maar je kunt hierbij ook denken aan zwangerschapskleding als je nog plannen hebt voor een tweede (derde, vierde?).
 • 1 plek voor de kleding die je uit je kast gaat halen tijdens het opruimen. Dat kan een doos of mand zijn, maar ik gooi het zelf altijd gewoon in een stapel op mijn bed.
 • Poetsdoekje en stofzuiger/kruimeldief. Als je een plank leeg hebt, maak hem dan gelijk even schoon.

Stap 3
Kies een van de volgende twee opties:
Optie A: Marathon. Haal alles uit je kast. Ja, álles. Als je helemaal á la Marie Kondo aan de slag wil gaan verzamel je ook al je kleding in de rest van je huis. Kies deze optie als je veel tijd in één keer kunt vrijmaken en de gedachte aan al je kleding op één hoop je geen angst aanjaagt.
Optie B: Korte sprintjes. Kies deze wanneer het opruimen van je kledingkast iets is wat ‘ook nog even tussendoor’ moet of het leeghalen van je hele kast zo’n overweldigende gedachte is dat je het opruimen dan maar liever helemaal laat zitten. Je gaat aan de slag in blokken van bijvoorbeeld een kwartier en trekt niet meer uit je kast dan je in dat kwartier kunt ‘verwerken’. Dat kan 1 plank of 1 la zijn; Je houdt het klein en behapbaar. Is het kwartier om? Dan ben je óf zo in de opruimmodus dat je nog een kwartier doet. Óf je houdt het voor gezien tot je het volgende kwartiertje kunt pakken

Stap 4
Ga bij elk kledingstuk na of je het wilt houden of niet. Gebruik de printable! Houden betekent dat je het terug hangt of legt in de kast. Maak je op dit moment niet druk over de perfecte inrichting van je kast met alles op kleur o.i.d.; soort bij soort is op dit moment voldoende.

Kleding die niet terug gaat in je kast, gaat dus óf in de vuilniszak, óf in de donatie-tas of doos óf in de opbergdoos.

Twijfel Trucjes:

 • Kledinghanger truc: Hang kledinghangers andersom in je kast, met de open kant naar voren. Als je iets gedragen en gewassen hebt, hang je het op de normale manier weer terug. Zo zie je over een paar maanden precies welke kleding je vaak draagt en welke nooit.

 • Wasknijper truc: Twijfel je over kleding die niet in je kast hangt, maar ligt? Gebruik dan een wasknijper. Maak hem vast aan de kleding en berg op zoals je gewend bent. Draag je de kleding, dan haal je hem er uiteraard uit. Kom je het kledingstuk over een half jaar weer tegen met de wasknijper er nog in? Dan kun je het met een gerust hart wegdoen.

Stap 5
Wanneer je ál je kleding gehad hebt en in je kast alleen nog maar kleding ligt waarover je bewust hebt besloten dat deze mag blijven, is het tijd voor het handig en logisch inrichten van je kast.

Tips voor de inrichting van je kledingkast

 • Creëer meer ruimte door kleding voor een ander seizoen op te ruimen in kledingboxen en deze bovenop de kast op zolder of onder je bed. Wil je toch alles in één kast, of heb je gewoonweg geen andere ruimte, leg dan de kleding voor het andere seizoen op de minder toegankelijke plekken in je kast. Bijvoorbeeld helemaal achteraan bij diepe planken, of op de hoogste (of juist laagste) planken.
 • Gebruik één en dezelfde soort hanger. Geloof me, dit maakt een wereld van verschil. Ze gaan minder makkelijk in elkaar zitten, het bespaart ruimte en het ziet er mooier uit. Ik ben zelf fan van de dunne hangers met fluweel erover, zodat er niks van af glijdt.
 • Gebruik mandjes, dozen of bakjes op je planken en berg je kleding er in gevouwen pakketjes rechtop in op. Dit scheelt enorm veel ruimte, je kunt in één oogopslag zien wat je hebt, en je kunt er makkelijk bij. Geen omvallende stapels meer!
 • Ga je voor een ‘Pinterest Perfecte’ look? Met alle hangers in dezelfde kleur met bijpassende mandjes met labels? Ik begrijp je enthousiasme, maar koop pas nieuwe opbergspullen wanneer je hélemaal klaar bent met het uitsorteren van je kleding. Dan pas weet je hoeveel hangers je nodig gaat hebben en hoeveel mandjes. Enne, meten = weten. Je zult de eerste niet zijn die een paar prachtige mandjes koopt voor in de kast om er vervolgens thuis achter te komen dat ze te hoog of te diep zijn voor je plank…

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opruimen en indelen van je kledingkast?

Ik kom je graag helpen! Meld je vandaag nog aan voor een gratis en geheel vrijblijvende organizing boost sessie.

gratis virtual organizing boost sessie

Interessant? Deel het via social media!

Pin It on Pinterest

Share This