fbpx

Het schooljaar is bijna voorbij en dat betekent dat de juf haar klas gaat opruimen en dat je kinderen al hun werkjes mee naar huis krijgen! Om maar meteen met een bekentenis in huis te vallen: ik bewaar niet alle tekeningen en knutsels van mijn kinderen. Sterker nog, ik schat dat ik zo’n 99% weggooi… Ja, niet meteen bij binnenkomst, zo erg ben ik nou ook weer niet. Alle meuk werkjes die mee naar huis komen, worden natuurlijk eerst uitvoerig bekeken en bewonderd.

Tekeningen en knutselwerkjes worden ook een tijdje tentoongesteld. Hetzij aan de muur, waar ik speciaal van die papierklemmen heb opgehangen zodat ik de ‘tentoonstelling’ makkelijk kan wisselen. Hetzij in de grote kast in de woonkamer (ja, wij hebben een glazen kast voor de hoedjes van papier 😉) Op mijn Pinterest pagina vind je tig ideeën voor het tentoonstellen van al die kinderkunst.

Maar zodra er meer kunst is dan ruimte heb ik het volgende stappenplan:

1. Verzamel alle kunstwerkjes.
2. Sorteer per kind.
3. Sorteer per thema en/of tijdvak.
4. Schrijf op een papiertje de naam en thema en/of tijdvak. Bijvoorbeeld: ‘Mick – Pasen 2019’
5. Leg het papiertje met de bijbehorende kunst op een groot vlak oppervlak (eettafel/vloer) en maak een foto van bovenaf met goed licht.
6. Bewaar de foto (uploaden naar de Cloud).
7. Gooi de werkjes allemaal weg (natuurlijk papier/glas/plastic scheiden).
8. Maak er, als ze later groot zijn, een fotoboek van.

Misschien vraag je je af of mijn kinderen het niet erg vinden dat ik hun kunstwerken weggooi? Het antwoord is ‘nee’. Toen ze kleiner waren viel het ze überhaupt niet op wanneer ik iets weggooide. En nu ze wat groter zijn, heb ik ze uitgelegd dat we niet genoeg ruimte hebben om alles te bewaren. Want als je kamer vol ligt met tekeningen en knutsels is er niet genoeg plek voor je speelgoed. En ik heb ze ook laten zien dat ik de foto’s nog heb en dat ik daar later een heel mooi boek voor ze van ga maken. Dat zagen ze wel zitten 😊

Natuurlijk zijn er ook wel tekeningen die ik toch bewaard heb. Bijvoorbeeld de eerste tekening van een herkenbaar mannetje, of de eerste keer dat ze zelf hun naam erop hadden gezet. Of een tekening waar echt úren op gezwoegd is. Soms geven ze het zelf ook aan dat ze deze ene tekening echt heel graag willen bewaren. En dan stop ik die in één grote kartonnen map. Die krijgen ze dan later ook mee als ze uit huis gaan. Kunnen ze hem zelf alsnog weggooien 😉

Printable Kinderkunst Stappenplan

Voor kinderen (en ouders) die wat meer moeite hebben met het weggooien van oude kunstwerken, heb ik een mooi schema gemaakt dat je gratis hier  kunt downloaden. 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle nieuwtjes van Learn2organize, zoals nieuwe online trainingen en workshops? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. 

Je kunt Learn2organize ook volgen op Facebook.

Meld je met onderstaand formulier aan voor de nieuwsbrief.

Jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld zoals beschreven in de Privacy verklaring

Interessant? Deel het via social media!

Pin It on Pinterest

Share This