fbpx

Nog even en dan begint de zomervakantie. Weet je nog, ‘vroeger’, toen je je al weken van te voren verheugde op de ‘grote’ vakantie? En nu? Vaak ervaar je in de weken voordat je op vakantie gaat veel stress op het werk, om nog maar te zwijgen over de periode vlak na de vakantie wanneer je je door je overvolle mailbox heen worstelt. Misschien vraag je je zelfs af waarom je ook alweer op vakantie gaat, want als je terugkomt is je zorgeloze vakantiegevoel meteen weer verdwenen.

Daarom heb ik speciaal voor jou op een rijtje gezet wat je kunt doen om je werk gerelateerde vakantiestress tot een minimum te beperken.

Hier zijn 8 tips voor minder vakantiestress op je werk:

1. Begin op tijd met voorbereiden. Ja, een open deur maar daardoor niet minder waar. Begin op tijd met het afronden en overdragen van je taken. Zorg ervoor dat je op de laatste werkdag alleen nog wat laatste puntjes op de i hoeft te zetten en op tijd de deur uit gaat.

2. Ga een dag later weg dan je hebt aangekondigd en kom een dag eerder terug. Omdat iedereen denkt dat je al of nog weg bent, kun je rustiger de vakantiemodus ingaan en na terugkomst weer rustig wennen en je mailbox en takenlijst doornemen. Helemaal ideaal als je een baan hebt waarbij je thuis kunt werken. 

3. Zorg voor een duidelijke autoreply (‘out-of-office’) en voicemail. Vertel wanneer je weer je e-mail checkt (een dag later, zie punt 2) en wie ze kunnen bereiken bij spoed. En, ook samenhangend met punt 2: zet je autoreply een dag eerder aan én laat hem een dag langer aan staan.

4. Kondig 2 weken van te voren aan dat je weg gaat, zowel bij klanten als collega’s. Als ze je nog ergens voor nodig hebben, is nu het moment om dat aan te geven en anders moet het wachten tot na de vakantie.

5. Reality check: Je gaat echt nooit al je werk afkrijgen voor je vakantie. Heb je altijd alles af voor het weekend? Nee toch, waarom zou het dan voor je vakantie wel zo zijn? Het is nu tijd om prioriteiten te stellen. Wat moet echt af voor je vakantie en wat kan wachten tot erna? Schrijf het op. Zie punt 6.

6. Maak een lijst. Of eigenlijk meerdere lijsten. Inpaklijst, nog-regelen-voor-de-vakantie lijst. Oké, die lijsten maak je waarschijnlijk in je privétijd maar dat helpt wel om al die zaken gedurende je werkdag uit je hoofd te houden. Maak verder een lijst van de dingen op je werk die je echt moet doen vóór je vakantie en dingen die je moet doen wanneer je terug bent. Plan het ook in. En vergeet ook niet om tijd in je agenda in te plannen voor het doorspitten van je mailbox na terugkomst.

7. Laat het zoveel mogelijk los. Vakantie betekent niet dat je je bureaustoel inruilt voor een strandstoel en op afstand je werk doet. Even helemaal los zijn van je werk is pas echt ontspannen. Hoewel, er zijn mensen die juist meer stress krijgen doordat ze niet op de hoogte zijn van wat er gebeurt op het werk. Maak duidelijke afspraken met jezelf (en je reisgenoten) hoe vaak je even ‘incheckt’ op je werk. Bijv. één keer per dag 15 minuten. Maak in ieder geval ook duidelijke afspraken op je werk over wanneer je wél gecontacteerd mag (of zelfs moet) worden.

8. Zorg voor een minder volle mailbox bij terugkomst. Hoe? Door e-mail filters aan te zetten voordat je op vakantie gaat. Daardoor gaan e-mails niet naar je inbox maar direct naar specifieke mappen. Je kunt instellen dat mail van bepaalde afzenders (directe teamgenoten of je baas) naar 1 map gaat. Je kunt ook instellen dat automatische mails meteen verwijderd worden (scheelt een hoop deleten na terugkomst).

Interessant? Deel het via social media!

Pin It on Pinterest

Share This